Mittwoch, 25. Juni 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ.

 Η τελευταια φορα που η Εθνικη Ελλαδος συμμετειχε σε εναν Παγκοσμιο Διαγωνισμο Ποδοσφαιρου, ηταν το Μουντιάλ του 2010 στην Νοτιο Αφρικη. Τοτε προπονητης ηταν ο Γερμανος Οττο Ρεχαγκελ - ο ανθρωπος που οδηγησε την ελληνικη ομαδα στην υψιστη στιγμη της καριερας της, την κατακτηση του Ευρωπαικου Κυπελλου το 2004. Τεσσερα χρονια αργοτερα και 20 ολοκληρα χρονια απο την πρωτη συμμετοχη της Εθνικης Ελλαδος σε Μουντιαλ, η ομαδα συμμετεχει για τριτη φορα στον ανωτατο ποδοσφαιρικο διαγωνισμο, ο οποιος αυτη τη φορα λαμβανει χωρα στη Βραζιλια. Προπονητης πλεον ειναι ο Πορτογαλλος τεχνικος Φερναντο Σαντος - ενας διαφορετικης νοοτροπιας και στρατηγικης απο τον Ρεχαγκελ προπονητης. Ο Σαντος ειναι ο ανθρωπος, ο οποιος οδηγησε την ελληνικη ομαδα στο Πανευρωπαικο του 2012. Σε αυτο το σημειο, ας κανουμε εναν συντομο απολογισμο της μεχρι τωρα πορειας της Εθνικης Ελλαδος:

 Μετα την απροσμενη αλλα δικαιη νικη της Ελληνικης ομαδας το 2004, ακολουθησε μια μικρη καμπη. Η ομαδα δεν καταφερε να μεινει στην κορυφη - ειχε ωστοσο τις δυναμεις και την εμπειρια πλεον για να συμμετεχει σε πανευρωπαικους και διεθνεις διαγωνισμους. Αυτο αποδεικνυεται απο τις συμμετοχες στα προαναφερομενα πρωταθληματα του 2010, του 2012, καθως και του φετινου. Η παραλληλη συνδεση μεταξυ μειωμενης αποδοτικοτητας παικτων - τεχνικων και της αμφισβητησης τοσο των διεθνων, οσο και των εγχωριων ΜΜΕ ως προς την αξια και αποτελεσματικοτητα τους, επηρρεασε και αυτους, αλλα και μεγαλο μερος των οπαδων. Ετσι, τον Ιουνιο του 2010 στην Ν. Αφρικη, η ομαδα του Ρεχαγκελ εμεινε στα προκριματικα και επαιξε με την νοοτροπία των loosers. Φρεσκος αερας φανηκε να πνεει με την εισοδο νεων παικτων, κυριως ομως με την εμφανιση του νεου τεχνικου Σαντος. Παρα ταυτα, ΜΜΕ και οπαδοι δεν πειστηκαν. Και οι μεν και οι δε ειχαν επηρρεαστει απο την εμπειρια των προηγουμενων χρονων, κυριως ομως απο την δηλητηριωδη προπαγανδα αλλων, ισχυροτερων ΜΜΕ, τα οποια ακομα και την νικη του 2004 αμφισιβητουσαν - λες και περιμενε κανεις απο μια ομαδα χωρις παρελθον πλουσιας και συστηματικης συμμετοχης σε διεθνεις αγωνες να βρισκεται αισαει στην κορυφη, απο την στιγμη που ακομα και ομαδες με δεκαετιες πειρας στο αθλημα δεν τα εχουν καταφερει.

 Παρ΄ολα αυτα ο Σαντος και η ομαδα του συνεχισαν να δουλευουν αθορυβα και χωρις φανφαρες. Οι ρεαλιστες οπαδοι τους πιστευαν, οχι οτι θα κανουν την υπερβαση, αλλα οτι θα παιξουν αξιοπρεπως, θα τους βγαλουν ασπροπροσωπους και οτι θα εκπροσωπησουν αριστα τη χωρα και το αθλημα. Οι αιθεροβαμωνες ονειρευονταν κατακτησεις πανω απο τις δυνατοτητες τους. Οι συκοφαντες ... τα αναφερουμε ανωτερω ...

 Στο Πανευρωπαικό του Ιουνιου 2012, η Εθνικη Ελλαδος περασε την προκριματικη φαση και αγωνιστηκε στους προημιτελικους χανοντας απο την Γερμανια. Εκανε μεν τα γνωστα λαθη και τεχνικες που την χαρακτηριζουν, αλλα το σημαντικο ειναι οτι, αντιθετα απο την εμπειρια του 2010, το 2012 οι Ελληνες παικτες δεν μπηκαν με την νοοτροπια του χαμενου στο γηπεδο. Δεν φοβηθήκαν τον αντιπαλο. Αυτο το στοιχειο το κρατησαν και το εφαρμοσαν στο φερινο Μουντιαλ της Βραζιλιας.

 Παρα ταυτα, δυστυχως η Ελληνικη ομαδα δεν εκανε καλο ξεκινημα: Στις 14 Ιουνιου 2014 εχασε με 3-0 απο την Κολομβια. Στο πρωτο παιχνιδι της προκριματικης φασης στον ομιλο της, η Εθνικη θυμισε τον παλιο κακο εαυτο της και εδωσε λαβη για κακεντρεχη σχολια απο τον ξενο Τυπο και απογοητευση στους οπαδους. Η Ελληνικη ομαδα φανηκε να βρισκει τον εαυτο της και να προσαρμοζεται στην πραγματικοτητα απο το δευτερο ημιχρονο του αγωνα εναντια στην Ιαπωνια, στις 20 Ιουνιου 2014. Ο Σαντος βγηκε απο τον εως τοτε ληθαργο του και φανηκε να ζωντανευει. Οι δε παικτες - ακομα και μετα την κοκκινη καρτα που πηρε ο Κατσουρανης, την πρωτη για Ελληνα παιχτη σε διεθνη διοργανωση - κρατησαν καλη και ισχυρη αμυνα απεναντι στους Ιαπωνες, ενω και στις επιθεσεις δεν πηγαν πισω. Φευ, ο αγωνας εληξε 0-0. Ο δευτερος αγωνας της Εθνικης στο προκριματικο σταδιο και ακομα δεν ειχε σημειωσει ουτε ενα γκολ! Ηταν πισω στη βαθμολογια, οι υπολοιπες ομαδες υπερτερουσαν. Δεν ειναι οτι θα εχανε στο προκριματικο σταδιο, ειναι οτι το εως τοτε αποτελεσμα εφερνε πισω τις δυσαρεστες αναμνησεις του Μουντιαλ 1994. Η γκρινια και οι ειρωνικες επιθεσεις διεθνους και εγχωριου Τυπου συνεχιζονταν, η απογοητευση των οπαδων μεγαλωνε. Ελαχιστοι πλεον πιστευαν οτι θα αλλαξει κατι. Ακομα και ομαδες με πολλαπλασιο ρεκορ συμμετοχων και νικες σε πανευρωπαικους και διεθνεις αγωνες, οπως η Ισπανια, η Πορτογαλλια, η Αγγλια, η Ιταλια, εχασαν στα προκριματικα και εμειναν εκτος της επομενης φασης. Τι ελπιδες να ειχε η Ελλαδα;

 Ετσι ξεκινησε το τελευταιο παιχνιδι του ομιλου της Ελληνικης ομαδας, εναντιον της Ακτης του Ελαφαντοστου, το βραδυ της 24ης Ιουνιου 2014. Ο Σαντος και οι Ελληνες παικτες εβαλαν σε εφαρμογη την τακτικη που εφαρμοσαν στο παιχνιδι με την Ιαπωνια, 4 μερες πριν. Συνδυασμος αμυνας με επιθεση. Οι Ελληνες παικτες κρατησαν, δεν αφησαν ευκαιριες. Εκαναν πολες επιθεσεις, δυστυχως αποτυχημενες, μιας και η μπαλα ποτε εβρισκε δοκαρι, ποτε ηταν αουτ. Ηδη απο το πρωτοημιχρονο ο Σαντος εκανε αλλαγες. Επιβεβλημενη ηταν η αλλαγη τερματοφυλακα, καθως ο Γλυκος φανηκε να ειναι καλος και δεν εχασε μπαλια - με εξαιρεση το γκολ που δεχτηκε και εφερε το αποτελεσμα στο 1-1 στο δευτερο ημιχρονο, αγχωνοντας την Ελληνικη ομαδα. Ειχε ηδη προηγηθει ενα εξαιρετικο γκολ του Σαμαρη, ενω ο Λαζαρος εκμεταλλευτηκε καθε ευκαιρια που του δινονταν, κανοντας διαρκως επιθεσεις στα διχτυα της αντιπαλης ομαδας. Ο Καραγκουνης ηταν ... κυριος στο γηπεδο, αποφευγοντας αυτη τη φορα - ευτυχως! - τις γκριματσες, τις κλαψες και τα γνωστα καραγκιοζιλικια, προκειμενου να αναγνωριστουν φαουλ και πεναλτι. Ο πονηρος τεχνικος της Ακτης Ελεφαντοστου ξεκινησε τις αλλαγες στην ομαδα του απο το δευτερο ημιχρονο, μετα την ισοπαλια που πιεσε την Ελληνικη ομαδα. Παρα ταυτα, οι Ελληνες παικτες αντεξαν το σπρωξιμο απο τους νεους, ξεκουραστους Ιβοριανους. Δεν υπηρχαν ωστοσο ευκαιριες για χασιμο και οι Ελληνες παικτες επρεπε να αποφασισουν εαν θα παραδωσουν τα οπλα ή εαν θα συνεχισουν μεχρις εσχατων. Το παιχνιδι εξελισσοταν σε θριλερ με μπολικο σασπενς που εκανε τα νευρα και των οπαδων των δυο ομαδων κροσια! Λιγα λεπτα πριν την ληξη του παιχνιδιου, ενας Ιβοριανος παικτης προσφερε την καταλληλη ευκαιρια στην Ελληνικη ομαδα, οταν εκανε ξεκαθαρο πεναλτι στον Γιωργο Σαμαρα! Ο διαιτητης εδωσε το πεναλτι και ο Σαμαρας εδωσε το σουτ των 11 μ. Η μπαλα μπηκε στο δικτυ και η Εθνικη Ελλαδος περασε στην προημιτελικη φαση των 16 κερδιζοντας 2-1 την αντιπαλη ομαδα και ερχομενη δευτερη σε συνολικη βαθμολογια στον ομιλο της. Πλεον θα αντιμετωπισει το βραδυ της Κυριακης 29 Ιουνιου 2014 την Κοστα Ρικα. Ειναι η πρωτη φορα που Ελληνικη ομαδα περναει τα προκριματικα και επιτρεπεται να συμμετασχει στην επομενη φαση του Μουντιαλ. Τεχνικος και παικτες εχουν καθε λογο να ειναι περηφανοι, οι οπαδοι να χαιρονται. Οι αιθεροβαμωνες ας μην υπερβαλλουν, οι συκοφαντες να πανε να κατεβασουν κανα δυο λιτρα ξυδι - οσο για τους ρεαλιστες, ας το απολαυσουν οσο κρατησει. Ειναι κατι που - οπως και η νικη στο Πανευρωπαικο 2004 - δεν ανεμενε κανεις, αλλα εφοσον ηρθε, ειναι καλοδεχουμενο! Ας γινει οτι ειναι να γινει απο εδω και περα - σημασια εχει οτι η Ελληνικη ομαδα τα βρηκε με τον εαυτο της, ξεπερασε τις φοβιες της, αντιμετωπισε με θαρρος και πεισμα τους αντιπαλους της, ανεπτυξε αξιολογο συστημα αμυνας και επιθεσεων. Ετσι καταφερε να μας κανει να νιωσουμε ομορφα, ακομα και αν αυτο το συναισθημα μπορει να ειναι μικρης διαρκειας.

Keine Kommentare: