Freitag, 27. Juni 2014

ΚΑΚΤΟΣ.

 Το παρων κειμενο ειναι εκτακτο και μη προαποφασισμενο και προσχεδιασμενο. Αυτο οφειλεται στο οτι προκειται για ειδηση, την οποια πληροφορηθηκαμε προ ολιγων λεπτων: Ο Οδυσσεας Χαντζοπουλος, ο ανθρωπος πισω απο τις εκδοσεις "Κακτος" απεβιωσε μετα απο παραμονη σε νοσοκομειο για ιατρικους λογους. Δεν γνωριζουμε λεπτομερειες για την ηλικια του και τα προβληματα υγειας που αντιμετωπιζε. Η κηδεια του θα γινει την ερχομενη Τριτη.

 Ο Χαντζοπουλος και οι εκδοσεις του μας εγιναν γνωστες απο τις αρχες της δεκαετιας του 1990. Τοτε ειναι που ξεφυτρωσε και αναδυθηκε ο "Κακτος", αναμεσα σε εθνικιστικες φανφαρες, αγχωμενες τηλεοπτικες εκπομπες και προπαγανδιστικα εντυπα. Οι εκδοσεις "Κακτος" ξεχωρισαν επειδη εβαλαν ενα στοιχημα - και το κερδισαν: Την εκδοση του συνολου της αρχαιοελληνικης γραμματειας. Συμφωνα με την ιστοσελιδα www.kaktos.gr πανω απο 700 εργα εχουν εκδωθει. Οπωσδηποτε ουτε ο εκδοτης, ουτε οι γνωστες του εργου του σκεφτηκαν οτι θα μπορουσαν να ανταγωνιστουν στα σοβαρα αντιστοιχες προσπαθειες, οπως των εκδοσεων Loeb της Οξφορδης και Teubner της Στουττγαρδης. Για τα ελληνικα δεδομενα ομως, οι εκδοσεις "Κακτος" ησαν και ειναι ανωτερες απο αντιστοιχες, οπως π.χ. των εκδοσεων Γεωργιαδη - και ποιοτικοτερες αυτων ειναι σε χαρτι και περιεχομενο (σχολια, μεταφρασεις κτλ.) και σε ποσοτητα τις ξεπερνανε και σε λογικες τιμες πωλουνται. Τις τελευταιες 2-3 δεκαετιες ο "Κακτος" εξεδωσε και πολλα εργα κλασικης λογοτεχνιας, ωστοσο η αρχαιοελληνικη γραμματεια ειναι που τον χαρακτηρισε και τον σφραγισε στην ελληνικη αγορα του βιβλιου.

 Ελπιζουμε με την απωλεια του Χαντζοπουλου να μην μαραθει ο "Κακτος" και οι κληρονομοι-διαχειριστες του εκδοτικου οικου να συνεχισουν την επιτυχη πορεια του στον χωρο. Υπαρχουν αρκετα εργα, οχι μονο της αρχαιοελληνικης, αλλα και της λατινικης γραμματειας που περιμενουν να γινουν γνωστα στο ευρυ κοινο.

Keine Kommentare: